Sinds 2011 is Maaike Uitenbroek gericht op het ontwikkelen, opzetten en geven van duurzaamheidsprojecten voor basis en voortgezet onderwijs.
Afval
Workshop Afvalhelden
Sociaal Maatschappelijk Beeldend voor V.O. en P.O. bovenbouw
Leerlingen maken kostuums van (productie) afval en bedenken hierbij quotes met een groene boodschap. De foto’s die we hiervan maken worden gebruikt bij het ontwerpen van Afvalhelden posters die in de wijk en bij winkels in de buurt van de school worden opgehangen.
- Poster afvalhelden
- Poster afvalhelden
Workshop Krijt grafitti campagne
In deze workshop gaan leerlingen op een positieve manier aan de slag met de afval problematiek. Ze vertalen hun visie en ideeën over onderwerpen zoals “snoeproute”, plastic soep, zwerfafval en recycling in een creatieve graffiti workshop. Tijdens de workshop krijgen de leerlingen een introductie les over communicatie en gaan ze een campagne ontwikkelen voor de school. Ze maken slogans waarmee ze sjablonen maken voor een krijt graffiti actie. Deze ludieke graffiti wordt aangebracht op aandachtsplekken rondom school. Kijk voor een indruk van de uitwerking op deze pdf: collagegraffity.
- Krijt graffiti guerilla campagne
- Krijt graffiti guerilla campagne
Energie
Workshop Energieke Kunst
Sociaal Maatschappelijk Beeldend voor V.O.
Na een inspirerende powerpointpresentatie ontwerpen leerlingen “energie objecten’’. Deze lichtobjecten schijnen hun licht op hun ceatieve ideën de nadruk op het belang voor vormen van energievoorziening. Zij leggen van energiebesparing en laten de kracht van (natuurlijke) energie zien.
- Energieke kunst
- Energieke kunst
Workshop Kunst en Toekomst
Sociaal Maatschappelijk Beeldend voor P.O. Bovenbouw
Na een inleiding over het onderwerp bedenken/ontwerpen leerlingen energieoplossingen voor een nieuw schoolgebouw en omgeving (duurzame wijk) en verbeelden dit in een maquette.Thema’s: verkeer/mobiliteit-gebouwen-warmte-elektriciteit-energiepopwekking.
Biodiversiteit
Workshop Natuurlijk creatief
Sociaal Maatschappelijk Beeldend voor P.O. bovenbouw
De workshop geeft kinderen kennis over biodiversiteit en de kwaliteiten van inheemse gewassen. De workshops bestaan uit drie onderdelen.
1. De kinderen verdiepen zich in insecten en bouwen met recyclematerialen een ideale leefomgeving voor bijvoorbeeld: pissebed, vlinder of worm.
2. Zadenpost: Kinderen onderzoeken de verschillende manieren van hoe planten hun zaden verspreiden. Zij maken zelf ‘zadenpost’ met eigen geschept papier van pulp met zaden erin verwerkt.
3. Magie van zelf verf maken. De kinderen koken in grote potten en pannen onder ander kamille, meekrab en walstro. Door het koken komen pigmenten vrij waar zij mee kunnen gaan schilderen.
- Ontdekken en onderzoek
- Koken van de planten
- Pigmenten selecteren Fotos: Allard Faas