Duurzaamheidsprojecten

Sinds 2011 is Maaike Uitenbroek gericht op het ontwikkelen, opzetten en geven van duurzaamheidsprojecten voor basis en voortgezet onderwijs.

Afval

Workshop Afvalhelden

Sociaal Maatschappelijk Beeldend voor V.O. en P.O. bovenbouw

Leerlingen maken kostuums van (productie) afval en bedenken hierbij quotes met een groene boodschap. De foto’s die we hiervan maken worden gebruikt bij het ontwerpen van Afvalhelden posters die in de wijk en bij winkels in de buurt van de school worden opgehangen.

Workshop Krijt grafitti campagne

In deze workshop gaan leerlingen op een positieve manier aan de slag met de afval problematiek. Ze vertalen hun visie en ideeën over onderwerpen zoals “snoeproute”, plastic soep, zwerfafval en recycling in een creatieve graffiti workshop. Tijdens de workshop krijgen de leerlingen een introductie les over communicatie en gaan ze een campagne ontwikkelen voor de school. Ze maken slogans waarmee ze sjablonen maken voor een krijt graffiti actie. Deze ludieke graffiti wordt aangebracht op aandachtsplekken rondom school. Kijk voor een indruk van de uitwerking op deze pdf: collagegraffity.

Energie

Workshop Energieke Kunst

Sociaal Maatschappelijk Beeldend voor V.O.

Na een inspirerende powerpointpresentatie ontwerpen leerlingen “energie objecten’’. Deze lichtobjecten schijnen hun licht op hun ceatieve ideën  de nadruk op het belang voor vormen van energievoorziening. Zij leggen van energiebesparing en laten de kracht van (natuurlijke) energie zien.

Workshop Kunst en Toekomst

Sociaal Maatschappelijk Beeldend voor P.O. Bovenbouw

Na een inleiding over het onderwerp bedenken/ontwerpen leerlingen energieoplossingen voor een nieuw schoolgebouw en omgeving (duurzame wijk) en verbeelden dit in een maquette.Thema’s: verkeer/mobiliteit-gebouwen-warmte-elektriciteit-energiepopwekking.

Biodiversiteit

Workshop Natuurlijk creatief

Sociaal Maatschappelijk Beeldend voor P.O. bovenbouw

De workshop geeft kinderen kennis over biodiversiteit en de kwaliteiten van inheemse gewassen. De workshops bestaan uit drie onderdelen.

1. De kinderen verdiepen zich in insecten en bouwen met recyclematerialen een ideale leefomgeving voor bijvoorbeeld: pissebed, vlinder of worm.

2. Zadenpost: Kinderen onderzoeken de verschillende manieren van hoe planten hun zaden verspreiden. Zij maken zelf ‘zadenpost’ met eigen geschept papier van pulp met zaden erin verwerkt.

3. Magie van zelf verf maken. De kinderen koken in grote potten en pannen onder ander kamille, meekrab en walstro. Door het koken komen pigmenten vrij waar zij mee kunnen gaan schilderen.